Tak je to tady, rostou houby. S mužem jsme si už asi 14 dní říkali, že jestli to tak s počasím půjde dál porostou houby “jako z vody” a také se to tak přihodilo.
Hříby, růžovky, kozáci, kováři…..no nádhera.
Z dnešní krátké procházky s psíky jen kousek za penzion přinesli kluci dva košíky té nádhery.
A tady je jeden receptík: Na kulajdu (dvě porce)
- hrst hub (hřiby, křemenáče, lišky)
- 6 brambor
- troška kmínu
- nové koření
- černý pepř (po třech kuličkách)
- 2 bobkové listy
- ucháč smetany (hustá kysaná je do kulajdy ta pravá nebo použijte smetanu nejlépe 36%)
- hladká mouka zhruba 2 lžíce
- 1 až 2 lžíce octa
- 4 čerstvá vejce
- sekaný kopr nesmí chybět (čerstvý, sušený, mražený)
V hrnci uděláme světlou jíšku a dáme do ní vařit brambory a očištěné a pokrájené houby. Do hrnce přidáme všechno koření a ocet. Když jsou brambory měkké přidáme smetanu a krátce povaříme. Podle chuti kulajdu osolíme, můžeme ještě přikyselit octem a přidáme nasekaný kopr. Rozklepneme čerstvá vejce a zlehka je upustíme do polévky. Polévka musí být navoněná houbami a koprem.
Ke kulajdě poznámka:
- Vody nedávejte příliš, polévka musí být hustá
- Ocet dejte hned na začátek vyvaříte z něj štiplavost
Přeji dobrou chuť
Klára
Klára