Kulajda a mraky hřibů

Tak je to tady, rostou houby. S mužem jsme si už asi 14 dní říkali, že jestli to tak s počasím půjde dál porostou houby “jako z vody” a také se to tak přihodilo.

Hříby, růžovky, kozáci, kováři…..no nádhera.

Z dnešní krátké procházky  s psíky jen kousek za penzion přinesli kluci dva košíky té nádhery.

   

A tady je jeden receptík: Na kulajdu (dvě porce)

  • hrst hub (hřiby, křemenáče, lišky)
  • 6 brambor
  • troška kmínu
  • nové koření
  • černý pepř (po třech kuličkách)
  • 2 bobkové listy
  • ucháč smetany (hustá kysaná je do kulajdy ta pravá nebo použijte smetanu nejlépe 36%)
  • hladká mouka zhruba 2 lžíce
  • 1 až 2 lžíce octa
  • 4 čerstvá vejce
  • sekaný kopr nesmí chybět (čerstvý, sušený, mražený)

V hrnci uděláme světlou jíšku a dáme do ní vařit brambory a očištěné a pokrájené houby. Do hrnce přidáme všechno koření a ocet. Když jsou brambory měkké přidáme smetanu a krátce povaříme. Podle chuti kulajdu osolíme, můžeme ještě přikyselit octem a přidáme nasekaný kopr. Rozklepneme čerstvá vejce a zlehka je upustíme do polévky. Polévka musí být navoněná houbami a koprem.

 

Ke kulajdě poznámka:
  • Vody nedávejte příliš, polévka musí být hustá
  • Ocet dejte hned na začátek vyvaříte z něj štiplavost
Přeji dobrou chuť
Klára

Napsat komentář