Svíčková :-)

Svíčková na smetaně aneb nemám ráda složitosti a spoustu špinavého nádobí:

– recept :
1) i když se svíčková jmenuje podle druhu hovězího masa nemám obavu ji udělat z pěkného kousku  hovězího zadního nebo z pěkné vepřové kotletky. Pořád to pro mě zůstane svíčková omáčka. Maso se musí prošpikovat, to beze sporu a ke špeku vsouvám i kousek mrkve. Kromě chutě udělá na řezu pěkně na oko. Maso, které je posolené dám rovnou do pekáče se zeleninou (žádné opékání na pánvi) a zaliji vývarem. Většinou jej doma asi mít nebudete, proto žádná panika a postačí voda. Tomu kdo se ptá nač je opékání jen ve zkratce – maso se zatáhne a je šťavňatější. Také má výpek či vývar výraznější chuť.

Moje svíčková je o velké hromadě zeleniny. Cibule a mrkev, celer a petržel. Petr, můj muž má rád sladší, dávám tedy víc mrkve, abych pak nemusela moc doslazovat. Vše mám v pekáči spolu s masíčkem, slaninou, novým kořením, bobkovým listem, solí, kmínem a pepřem. A pozor s kostí – vepřovou nebo hovězí. Dodá výpeku  chuť a sílu. A šup s tou nádherou do trouby. Zastrčte jehlu do masa a podlévejte pouze, aby byla zalitá zelenina.  Pečte podle trouby mezi 150°-170°. Ne moc zprudka, pěkně pomaloučku. Maso párkrát otočte (vzhůru nohama)

2) ingredience pro 4 osoby:

Maso 0,8 kg
cilule 3 ks střední, celer 1/2 hlávky, petržel 3 ks menší, mrkev 6 ks
bobkový list 5, nové koření 8 kuliček a pepř 5 kuliček. Sůl a kmín podle oka:-)
slanina 10g
smetana – třetina množství omáčky, kterou budete mít v hrnci.
Ocet- zkuste jablečný, je výborný, cukr na doslazení.

3) postup po upečení masa:

upečené maso vyndejte.  Tak, jak Vám v pekáči zůstane vše ostatní, rozmixujte to ponorným mixérem. Včetně bobkového listu, pepře a nového koření.  Když budete mít tu voňavou kaši na jemno jen ji přes síto přeceďte do hrnce. Když se stane, že nebude hned jemná tak se nelekejte ještě budeme jednou sítkovat. Proceďte to pořádně ať Vám nezůstane nazmar ani kousek té dobroty. A pokud budete mít velký zbytek zeleniny ještě jednou jej rozmixujte a proceďte.

Přendejte hrnec na plotnu. Teď už je zbytek pohoda. Přidejte ocet podle chuti hned na začátek, aby jste se zbavili štiplavosti a omáčku zahřejte do varu (opartně, ať ji nepřipálíte). Od té hromady zeleniny by měla být dost hustá. Pokud by jste ji přece jen chtěli mít hustější použijte klasiku – mouka s vodou. Ale opatrně.
Podle chuti oslaďte. Pokud použijete mouku nechte omáčku provařit alespoň  20minut jinak stačí 5 a přidejte smetanu. Použijte co možná nejvíce procentní. Nekoukejte prosím v tomto případě na kalorie a dopřejte si tu úžasnou plnou chuť smetany. Stojí to za to. Chuť hotové omáčky je nejdokonalejší, když Vás “tahá za patro”. Nechte si ji párkrát převalit na jazyku a posuďte sladkost, slanost, kyselost. Pokud by se stalo, že je něčeho příliš použijte k naředění smetanu. Jestli máte v omáčce ještě kousky zeleniny tak ji nakonec přeceďte přes jemné síto.A je to přátelé, můžete servírovat. Příště Vám napíšu o výborném knedlíku, na který nezapomenete a jeden náš host mi pokaždé říká, že se na něj těší celý rok.

Rady :

-ocet přidávejte do všech jídel kde jej použijete hned na začátku. Během varu se vytratí jeho štiplavost a kyselost bude jen v pozadí.

-vždy použijte pěkné a dobré suroviny. Řídím se heslem radši méně často než za každou cenu. A to doslova. Vím, že je to v této době oblíbené téma a slyšíte ho odevšud. Nicméně je to pravda pravdoucí 🙂 Maso od našeho řezníka je nesrovnatelné s masem koupeným v akci. To už jsem se naučila dávno a kvalita surovin je polovina mého kuchařského úspěchu.

-nebojte se smetany s více procenty, použijte ji a jako odškodné si pak dojděte třeba na procházku s rodinou. Je výborná, slaďoučká, plná, je jako samet. Smetanu používám moc ráda.

-přidávejte k pečení nebo vaření masa kosti nebo odřezky. Udělají dobrou službu, pokrmy budou výraznější a nebudete muset používat bujony či masoxy.

-používám  jehly, abych věděla jak je maso hotové a zbytečně jej nepřepékala. Teploty na jehlách: vepřové maso je hotové při 90-91°, hovězí potřebuje 96-98°.

-naučte se pokrm vnímat svojí osobou. Nečekejte až Vám někdo řekne, že je dobrý. Podávejte jej na stůl prostě hotový podle Vás. Při ochutnávání se zaměřte jak na jednotlivé chutě tak na celek. Tak se snadno za čas naučíte věřit sami sobě.

Tak pěkný den a dobrou chuť. Klára

Napsat komentář