Šumavské kašperské slavnosti

Klostermannova Šumava, řemesla a gastronomie jsou hlavními tématy slavností města Kašperské Hory, konající se o víkendu 13., 14. a 15. září, které jsou zároveň začleněné do programu Dnů evropského dědictví, jejichž garantem je Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

Pro příchozí čeká bohatý kulturní program, který se převážně odehraje na nově zrekonstruovaném náměstí. Slavnosti budou zahájeny v pátek večerním koncertem místních hudebních skupin.

Sobota nabídne celodenní program. Pouliční divadlo Kvelb z Českých Budějovic odehraje dvě představení Černá rodinka a Kára komediantů a to přímo mezi diváky. V podvečer ožije náměstí bubenickou show skupiny Wildsticks, která při svém představení využije nevšední hudební nástroje jako kuchyňské nádobí nebo popelnice.

Netradiční součástí sobotního programu se stane světově unikátní projekce v kašně na náměstí. Magická kašna promluví po setmění každých 30 min. Během těchto projekcí se Vám na hladině kouzelné kašny ukážou pohledy do minulosti.

Celý den zpestří vystoupení hudebních skupin Karavana Swingers Band ze Sušice a Vimperské dechovky. Slavností se zúčastní i partnerské město Grafenau v Bavorsku s vystoupením skupiny Volkstanzgruppe Haus im Wald/Grafenau. Posledním bodem sobotního programu je koncert rockové kapely Keks.

Sobotní program je doplněný historicky první šumavskou gastronomickou soutěží místních restaurací o nejlepší specialitu dne, kterou vyhodnotí sami návštěvníci slavností a dalšími soutěžemi pro malé i velké. Kromě samotného kulturního programu si mohou návštěvníci prohlédnout a zakoupit výrobky šumavských řemeslníků na staročeském jarmarku na náměstí před kostelem sv. Markéty.kostel sv markéty v kašperských horách foto Kavale

Nedělní dopoledne se ponese v duchu mše svaté v kostele sv. Markéty, kde se také odehraje koncert skupiny Monumentum. Odpoledne je věnované promítání snímků o Šumavě.

Podrobný kulturní program a další informace jsou k dispozici na www.sumavanet.cz/ickhory nebo telefonním čísle 376 503 411 – 2.Kasperk

Na hradě Kašperk, který se tyčí nad Kašperskými Horami, pokračuje nový cyklus oživené historie, jehož cílem je představit dovednosti a poctivá řemesla, která mají svůj původ hluboko v minulosti. Návštěvníci hradu uvidí v akci opravdové mistry svého oboru. O víkendu 31. 8. a 1.9. návštěvníci uvidí dovednosti a výcvik koní za Keltů a ve středověku pod vedením členů skupiny Equites Gabreta. Poslední zářijový víkend, tzn. 28. a 29. 9., předvedou členové skupiny historického šermu Romantika z Plzně výcvik s mečem a další rytířskou výzbroj a výstroj.

Zdroj isumava.cz