Cestujeme s teenagerem

Pokud jste rodič určitě jste se přistihli s pocitem obdivu jak ty děti rychle rostou. Také jste určitě zažili pocit, že je třeba si je pořádně užít dokud jsou doma a ještě neodešli svojí vlastní cestou.

Mnoho rodin volí cestu společných dovolených, a aby proběhlo vše v pořádku a klidu musejí si volno užít všichni. Všichni se také do procesu dovolené zapojte. Zde je několik nápadů jak na to:

 

zapojte děti do plánování dovolené – získejte tipy co by chtěli vidět a pohlížejte na to jejich očima. Můžete naplánovat tematické dovolené a podle zájmů zapojit každého.

-zapojte je do plánování rozpočtu – od cestování přes potraviny až po zábavu. Uvědomí si díky tomu také hodnotu peněz, které jsou na dovolenou vynaloženy.

-nechte je udělat nějaký výzkum – podle mapy a webových odkazů tak, aby věděli co mají očekávat

-poskytněte jim kontrolní seznam věcí, které se musejí dostat do jejich zavazadla a do zbytku velikostního limitu batožiny ať si zabalí co chtějí

Jakmile dosáhnete cíle:

-v závislosti na věku dítěte jim svěřte klíč od pokoje. S jasnými pokyny jim to poskytne pocit   kontroly.

– ujistěte se, že mají každý den nějaký čas pro sebe.

– pokud nastanou neshody pokuste se vytvořit kompromisy. Např. s jídlem nebo s délkou spánku.

– nezapomeňte jim dát prostor spálit přebytečnou energii.

– nezapomeňte, že starší děti mají pevné pouto se svými přáteli. Zkuste vyšetřit nějakou dobu pro použití mobilního telefonu nebo počítače a nechte je s nimi komunikovat.

– pokud přes veškerou snahu nejde vše podle plánu nic se přeci neděje. Podívejte se na nové možnosti a naučte se děti se změnami vypořádat.

Podívejte se na některé typy a skvělé nápady co dělat v penzionu u Černého kohoutka a jeho okolí :

http://www.cernykohoutek.cz/vylety.htm

1 komentář


  1. Ahoj, ano můžeš.Klára

Comments are closed.