Neznámé procházkové cíle

Chystáte se navštívit Šumavu a již máte prošlá všechny známá místa? Nebojte, náš kus země nabízí neustále něco nového a stále je co objevovat. Vimperk je město, které je nazýváno bránou Šumavy. Odpovídá tomu přechod ze šumavského předhůří a Šumavy. Něco z níže uvedeného určitě vyzkoušejte a ochutnejte…

Vimperk
Středověká solná stezka byla nedílnou součástí rozvoje obchodu mezi českými zeměmi a Bavorskem. Zlatá stezka měla tři větve: Vimperskou – Kašperskohorskou – Prachatickou. Do Čech se dopravovaly drahé látky, jižní plody, koření, víno a hlavně sůl, opačným směrem pak obilí, slad, med a pivo.

          

Dolní brána – počátek vimperské Zlaté stezky
Na dolním konci dnešní Steinbrenerovy ulice stávala městská brána, kterou vyjížděly soumarské karavany po Zlaté stezce do Pasova.

Vimperk – město Zlaté stezky
Jako romantická kulisa ze středověku se před vámi rozkládá starý Vimperk s hradem přestavěným v několika etapách od 17. do 19. století do dnešní zámecké podoby.

Dochované zbytky Zlaté stezky
Ze staré středověké Zlaté stezky se dodnes v krajině dochovaly výrazné zbytky, z nich největší jsou na svazích Boubína u Kubovy Huti, na svahu Žlíbského vrchu mezi Horní Vltavicí a Strážným a státní hranicí.

Přechody přes vodní toky
Na své cestě po Zlaté stezce museli soumaři kromě hor a hustých lesů překonávat také vodní toky. Nejobvyklejší možnost přechodu přes vodní tok skýtaly brody.

Zlato na Zlaté stezce
latá stezka nedostala svůj název podle blýskavého drahého kovu, ale zlato se na ní na některých místech skutečně nacházelo. Zlato skutečné se tu stýkalo se zlatem bílým – s alpskou solí.

Kubohuťský systém
V hlubokém lese na západním svahu Boubína (1362 metrů nad mořem) se ukrývá jeden z největších komplexů pozůstatků Zlaté stezky – Kubohuťský systém.

Horní Vltavice
Pod Horní Vltavicí překračovala Zlatá stezka Teplou Vltavu.

Zaniklá osada Havranka
Tato osada vznikla kolem sklárny sklářského mistra Tomáše někdy v první polovině 17. století.

Žlíbský systém
Od okraje lesa nad zaniklou osadou Havranka se táhne další rozsáhlý systém zachovaných zbytků Zlaté stezky.

Opevnění na Zlaté stezce: Kunžvart – Kořenný
Jednotlivé větve Zlaté stezky byly střeženy opevněnými body různé velikosti a různého charakteru. Jednalo se o opevněná města, velké kamenné hrady, menší strážní věže a krátkodobá polní vojenská opevnění

Systém Obecní vrch
Na dvouvrcholovém protáhlém Obecním vrchu jeden kilometr na jih od osady Strážný se v hlubokém lese skrývá poslední velký systém pozůstatků vimperské větve Zlaté stezky na českém území.

Vimperská větev Zlaté stezky v Německu
Přes hraniční přechod Strážný – Philippsreut pokračuje Zlatá stezka do Pasova.

Výtah z brožurky o vimperské větvi Zlaté stezky autorů PhDr. Františka Kubů a PhDr. Petra Zavřela, obrázek použitý z webu vimperk.cz

SUDSLAVICKÝ OKRUH

Stezka vede od jedné z nejobjemnějších lip v Čechách (obvod 12 m) přes přírodní rezervaci Opolenec, Výškovice a Bohumilice zpět ke mlýnu Vanických.

V polovině délky trasy je tzv. Sudslavická sluj. Tento okruh je v provozu 1. 4. – 31. 10.

Délka: 4 km – 26 zastavení

Čas chůze: 1 – 1,5 hod.