Listové recepty

Co víc si přát ke snídaňovým a předkrmovým receptům než listové těsto. Tomu, kdo ho vymyslel patří medaile ze všech medailí největší. Je jednoduché na úpravu, dá se plnit nekonečným množstvím náplní, vytvarovat jej lze asi na tisíc způsobů a hlavně – každému chutná. Slíbila jsem, že se podělím o mé recepty a tady jsou… Jeden tip na pečení úplně dole 🙂

 Košíčky:

  • listové těsto
  • špenát 50 g
  • 2 vejce
  • nastrouhaný sýr 50 g
  • salám 50 g
  • sůl, pepř, česnek

listové těsto rozválíme na plát cca 3 mm a vykrájíme do něj tvořítkem (hrnek apod :-)) kolečka. Pokud máme formu na muffiny vymažeme a vysypeme formu a kolečka vložíme. V misce si smícháme vejce, špenát, nastrouhaný sýr, sůl, pepř, česnek a osmaženou cibulku se salámem nakrájeným na proužky. Pečeme cca 12m do zlatova.

  Šneci:

  • listové těsto
  • salám – šunka nebo suchý
  • drcená rajčata – může být i kečup
  • sýr plátky
  • česnek, oregáno
  • vejce
listové těsto rozválíme na plát cca 3 mm a potřeme rajčaty nebo kečupem. Okořeníme a poklademe zbývajícími ingrediencemi. Dost pevně srolujeme a váleček nakrájíme na 1,5 cm široké kousky, dáme na plech, potřeme vejcem a upečeme.

Závin z listového těsta na slano:

  • 1 listové těsto
  • kečup na pomazání
  • 200 g šunkového salámu
  • 4 vejce uvařená na tvrdo
  • 2 hermelíny
  • 200g strouhaného sýra
  • paprika pokrájená na proužky
listové těsto rozválíme, pomažeme kečupem, poklademe šunkovým salámem.Vejce, hermelín a papriku nakrájíme a poklademe na těsto a posypeme strouhaným sýrem. Opatrně zavineme potřeme vajíčkem a posypeme kmínem.

Plněné taštičky s rajčaty a sýrem:

  • 2 velká rajčata
  • 100 g camembertu nebo hermelínu
  • 70 g vypeckovaných oliv
  • sůl a mletý pepř
  • 1 lžička provensálského koření
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 400 g listového těsta
  • 1 vejce na potření

Rajčata nařízneme navrchu do kříže, spaříme vroucí vodou, ochladíme ve studené vodě a sloupneme slupku. Z rajčat vykrojíme střed a vydlabeme semínka, osušenou dužinu nakrájíme na malé kostičky a vložíme do mísy. Přidáme nakrájený sýr, olivy, osolíme a okořeníme pepřem a provensálským kořením. Zakapeme olivovým olejem a promícháme. Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát o síle asi 2-3 mm a vykrojíme z něj pomocí vykrajovátka nebo sklenice kolečka o průměru 10-12 cm. Okraje koleček potřeme rozšlehaným vejcem a do středu rozdělíme náplň. Spojíme okraje a pořádně přitiskneme k sobě. Taštičky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, horní stranu několikrát propíchneme špejlí nebo vidličkou, aby mohla unikat pára, a potřeme vejcem.

Slíbený fígl na pečení listového těsta: troubu rozehřejte na 210° a pečte tak pokrm 5-6 minut, pak teplotu snižte na 180° a přidejte do trouby mističku s vodu a pečte do zlatova to bude tak 8-10 minut.

Dobrou chuť