Víte, že ve Vimperku byly kdysi dva slavné pivovary?

šumavský pivovar Vimperk

Ve Vimperku se pivo vařilo již od středověku a za Rožmberků zde koncem 16. století existovaly a vařily dva pivovary: zámecký a měšťanský.

Vimperk v té době byl již významným centrem hospodářského řízení části panství a toto postavení si zachoval až do konce panství Schwarzenbergů v roce 1947. Do 30.let 20.století byly vimperské pivovary svou roční produkcí (výstavy) nejvýkonnější nejen na Šumavě, ale i v celém Pošumaví včetně Strakonic, Písku nebo Protivína.

O historii se můžete více dozvědět při prohlídce současného Šumavského pivovaru Vimperk, který po 43 letech obnovil v roce 2010 tradici vaření piva ve Vimperku. Postupně dává na trh právě piva dříve ve Vimperku vařená. Vimperk byl mj. proslulý kvalitou polotmavého piva Märzenbier. Toto pivo z novodobé produkce Šumavského pivovaru získalo v roce 2011 2.místo na Jarní ceně českých sládků. I o historii tohoto piva se dozvíte podrobněji při prohlídce.

Takže přijďte nás nejen navštívit, ochutnat naše piva a šumavskou kuchyni v naší restauraci, ale udělejte si i chvíli času na popovídání si o pivu, historii i o současném vaření a vybavení pivovaru. Těšíme se na Vaši návštěvu. Prohlídky pro hosty nevyžadují předběžnou rezervaci.

Zroj: Ivan Hojdar, Šumavský pivovar Vimperk, www.sumavskypivovar.cz